Архангелов ден

За Архангелов ден – 2019

Честит ни Архангелов ден – един светъл ПРАЗ-ник!

Това е време, в което да се запитаме – защо той е празни-к и защо е празен. Обратно – с какво е пълен дел-никът, а?!

Нашият Делник – от понеделник до петък – това е денят, в който се случват нашите дела. Но кои дела? Главно земните, светските. Това е труденето в света, изкарването на прехраната, решаването на земни, светски проблеми. Понеже е и дел-ник, тогава се извършва делбата на богатствата, делбата на земите, но и делбата на хората.

Изобщо – светските работи са работи на разделяне… а чия беше максимата “Разделяй и владей”?!

Но, като погледнем делничните дни, виждаме, че те включват: понеделник – времето за чистене, и петък – времето за любов! 😉 И излиза какво? Че в деня, в който трябва да се чистим, ние всъщност замърсяваме клетките, чувствата и ума си с тривиален и потискащ битовизъм. А, на свой ред – в петък – когато трябва да се отдаваме на приятното, на любимата, на овлажняване на живота… вместо да се събираме, продължаваме да се делим заради дел-нични неща… А накрая, отиваме да се нальокаме като кирки, защото ни е дошло до гуша и не искаме нищо да ни занимава. И ето защо, жената остава незадоволена, когато в дел-ничния петък, всъщност най-много трябва да бъде задоволявана!!!

Сега, да разгледаме празни-ците и в това число – уикенда.

Хубаво е, че събота и неделя са “празни”. Събота е ден за Бога, за групови дейности, като посещение на църква или семинар. Неделята пък е личен ден, който да прекараш сам или с любимата.
Тези дни са изпразнени от работа – вярно. Тогава, щом в света “празно няма”… с какво запълваме празни-ците? Ако се изпразним от работата за прехраната, остават ли нашите разпускащи дейности също толкова празни? Вярно, пълни са с активност, а дори и това не е гарантирано. Но, остава фактът, че доста от начините да си прекараш празни-ка, се оказват празни и от съдържание и смисъл.
Същината на празниците е да се отделим, из-празним от нещата на материалния, тленния свят, от делничните мисли и от тривиалния бит. Целта? Да изпълним освободеното пространство с плодовете и богатствата на Духа. Излиза, обаче, че точно в тези абсолютно сюблимни моменти, ние отново напълваме търбусите. А душата остава гладна, празна и пуста.

И така, назовахме тъмните неща, занимаващи сивата икономика на сивите хора. Нека сега погледнем и към онези светли души, които ненапразно наричат Михаелити, защото са от елитните отряди на светлинните работници на Архая Миха-ел! 🙂

👑Сивият човек се мята между делници и празници. Миха-елитът лети между сборници и пълници.

Сборникът е ден за работа и важни дела – време, в което хората да влизат в сбор и да се кооперират в задачите си и работата за цялото. Понеделникът за тях е разделен на две: време за чистене и време за планиране на следващата седмица. От своя страна, петъкът също се разделя на две: първата част отива за оценка и преразпределение на печалбите; втората е запазена за веселба, радост и романтика 🙂

Пълникът е като празника, в смисъл, че се изпразваме от светски дела. Но, едно голямо НО! Честванията на Миха-елита – най-вече по време на ключови святи дни – той използва, за да се изпълни с Божия промисъл… Като вземе изобилно плод, той ще може да го сведе в материалното, заедно с братята си през следващите сборници. Точно както е казано: “Да бъде царството твое – както на небето, така и на земята!”

А сега, след тези размисли и страсти, ви пожелавам, честит ПЪЛНИК – сегашни и бъдещи другари и другарки 🙂


из архива на Димитър Лазаров – Рухонир
09 ноември 2019г.
Категории
Категории

Подобни статии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сподели публикацията
Share on facebook
Share on telegram
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Don`t copy text!